Vestimenta de festes oficial de la filà
En aquesta secció trobarás tant la versió femenina com la versió masculina dels vestits de la filà on el color predominant és el verd.
Vestits de gala
El vestit va ser dissenyat per Luís Solbes Payà, el gran il·lustrador alcoià des les festes de Moros i Cristians i assessor per a la historicitat dels vestits de la Festa. Aquest va presentar 2 esboços, un de color verd i altre de blau. La filà va acceptar a l'instant el disseny acabat en color verd que va costar 10.000 pessetes.
Femení
En el cas de les xiques està composat per un vestit de vellut verd i marró. Baix porta una camisa de cotó fi de color blanc, adornat amb perles pel coll, una capa de vellut de color verd que arriba arran de terra i com a arma utilitzen una espasa. En aquest vestit poden utilitzar o bé un barret d'ala de color verd amb una ploma blanca o bé una còfia de color verd adornada amb uns penjolls de perles.
Còfia
Còfia amb el vel blanc per darrere
Barret
Barret amb la ploma blanca del vestit antiu
Metalls de les ombreres amb perles
A més de decorar serveixen per a enganxar la capa al vestit
Vestit per darrere
Vestit de gala per darrere amb cofia posada
Vestit per davant
Vestit de gala per davant
Capa
Capa de dona
Detall de baix de la capa
Part inferior de la capa que arriba al terra
Detalls de punys i colzeres
Punys i colzeres per subjectar blusa blanca
Sabates
Possibles sabates ja que no es veuen per que les tapa la falda
Masculí
D'una banda el vestit de gala dels xics, està format d'un casc amb plomes(dos blanques i una roja), una capa de vellut color verd que arriba arran de terra, unes botes altes amb sivelles de pell color marró, una bata de vellut de colors verd i groc amb la senyera quatrebarrà a l'alçada de la cuixa i una àguila amb dos caps de color negre baix del muscle dret. L'arma és una llança-drestral d'una alçada de prop de 1'20 metres.
Casc
Casc amb 2 plomes roges i una blanca
Bata per davant
Bata per davant
Bata per darrere
Part trasera amb la capa posada
Detall de la capa
Detall de la part de baix de la capa
Ferros de l'ombrera
Serveixen per enganxar la capa a la bata
Punys de metal
Punys amb els guants negres
Destral
Destral de metall d'1 metre i mig d'alçada
Detall de la destral
Destral de més a prop
Botes
Botes de gala d'home
Vestit de jugar
S'utilitza el mateix disseny tant per a dona com per a home.
Barret
És un barret no oficial que formava part del primers vestits de jugar
Vestit
Vestit de jugar amb tots els complements (l'arcabús no)
Detall del pit
Part del pit de més a prop
Cinto posat
Part del vestit amb el cinto posat
Cinto de jugar
Detall del cinto amb la creu i el saquet
Águila
El dibuix de l'àguila més a prop
Ribet groc
Està a les mànigues i a la part de baix del vestit
Sabates de jugar
Les sabates de més a prop on es veuen en detall
Moltes gràcies a Antonio José Manera Puigcerver i Rosa Pérez Victor per les fotos.
Una miqueta d'història de vestit de gal·la
Es creu que hi ha un primer disseny a càrrec dún fester local, però se'n desconeix l'existència i tampoc no va quallar en els interessos de la nova filà. El destí, i la voluntat d'algun fester del poble, fa que els jóvens callosins arriben fins a Luís Solbes Payà, el gran il·lustrador alcoià des les festes de Moros i Cristians i assessor per a la historicitat dels vestits de la Festa. Aquest dissenyador representa una nova visió de la festa més lligada al context de la Reconquesta: allò que es coneix com la medievalització de la festa. Segons l'artista, s'havia de renovar aquella indumentaria anacrònica del segle XIX, que responia més a la imaginació popular de l'àmbit contemporani que al vertader context històric.
Luís Solbes Payà, aquest alcoià no va dubtar ni un segon a oferir de l'extens catàleg d'il·lustracions dos propostes en forma d'esborrany acabat dels Cavallers de Cid. Tots dos partien de la mateixa idea i disseny però canviava el color, un era blau mentre que l'altre era de color verd. Els jóvens callosins van acceptar a l'instant el disseny acabat en color verd, que aleshores va costar 10.000 pessetes. Com que el disseny del catàleg era d'home i la filà era mixta, van encarregar al mateix autor l'elaboració d'una proposta per a les dones a partir de la idea original. Les dues alternatives eren el de guerrera o princesa medieval, i la decisió es va decantar cap aquest últim.
Més informació sobre Lluís Solbes Payà